Van Hool levert 8 brandstofcelbussen in de V.S.

Van Hool heeft van het Amerikaanse vervoersbedrijf AC Transit een nieuw order ontvangen voor 8 brandstofcelbussen van de nieuwste generatie met een optie voor 4 bijkomende voertuigen. Het is de grootste éénmalige aankoop ooit van milieuvriendelijke brandstofcelbussen door Amerikaanse vervoersmaatschappijen. Met deze bestelling verschaft Van Hool zich een internationale referentie en komt de commerciële haalbaarheid van de algemene toepassing van waterstof voor emissievrij openbaar vervoer, een reële stap dichterbij.

Van Hool leverde in de periode 2005/2006 reeds 5 brandstofcelbussen in de Verenigde Staten waarvan 3 aan AC Transit, Oakland, Californië, 1 aan Sunline, San Diego, Californië en 1 aan CTT Transit, Hartford, Connecticut.

Deze nieuwe generatie bussen omvat de nieuwste technologieën en productvoordelen. Zo bevinden zich de elektromotoren voortaan in de wielbasis waardoor nog meer ruimte wordt gecre?erd voor staande passagiers en de podesten tot aan de achterdeur volledig verdwijnen. De twee deurs 40 voet (12,20 m) lange lage vloer bussen zullen een stuk lichter zijn, een lager zwaartepunt hebben en met een nog betere integratie van de componenten dan bij de eerste generatie brandstofcelbussen, met inbegrip van de door Van Hool ontworpen topkoeling op het dak.

In tegenstelling tot de 5 eerste brandstofcelbussen worden deze nieuwe bussen - zoals de Europese versie - volledig door Van Hool geïntegreerd.

UTC Power levert de bijhorende brandstofcelsystemen van het type PureMotionR Model 120 met een vermogen van 120 kW. (De laatste nieuwe brandstofcellen van UTC Power bieden een garantie periode die kan verhoogd worden tot boven de 10.000 bedrijfsuren, gebaseerd op het bereiken van bepaalde gedefinieerde prestaties door de brandstofcellen.)

De positieve ervaringen van AC Transit en de consequente doorontwikkeling van de Van Hool busconcepten liggen aan de basis van deze nieuwe bestelling. Onder meer zullen er, dank zij het laag verbruik, nog slechts 8 waterstoftanks aan boord zijn ipv 9. Er wordt nu geopteerd voor Nikkel Metaal hydride tractiebatterijen die 's nachts niet meer op temperatuur dienen gehouden te worden en een langere levensduur beloven. Voor het overige is de hybride aandrijving van de bus conform de versie die proef rijdt bij De Lijn, hetgeen de Amerikaanse klanten heeft overtuigd van de technische capaciteiten van onze Vlaamse ingenieurs. Van Hool wijst hiermee de weg naar een algemene introductie van waterstofbussen en haar reële commerciële vooruitzichten op middellange termijn.

Zowel Van Hool als UTC Power hebben de ervaringen van de eerste generatie brandstofcelbussen voor AC Transit evenals van de brandstofcelbus die zij ontwikkelden voor de Europese markt gebundeld en verder in het nieuwe ontwerp geïntegreerd. De bus die inmiddels met succes bijna elf maanden proef gereden heeft bij De Lijn zal nu in andere Europese landen ingezet worden, zoals voorzien in het oorspronkelijk plan. Begin juni vertrekt ze reeds naar Spanje waar de bus op de terreinen van de wereldtentoonstelling de shuttle dienst tussen de verschillende toegangen zal verzekeren. Expo Zaragoza 2008 is een wereldtentoonstelling met als thema ?Water en Duurzame Ontwikkeling?. De bus is een perfect voorbeeld van duurzame ontwikkeling met waterstof als energiedrager. De belangstelling voor het concept van de brandstofcelbussen neemt nog toe. Zo werd Van Hool uitgenodigd de bus en haar technologie voor te stellen aan de werkgroep voor duurzame ontwikkeling van het Europees Parlement.

Tijdens de voorbije jaren heeft Van Hool zijn aanwezigheid op de Noord-Amerikaanse markt aanzienlijk verhoogd met meer dan 500 voertuigen verkocht aan openbaar vervoermaatschappijen zoals AC Transit (Oakland, CA), WMATA (Washington, DC), MWAA (Washington, DC), UTA (Salt Lake City, UT), RTL (Montreal), en York Rapid Transit (York, Ontario).

Meer informatie over AC Transit is te vinden op: www.actransit.org/environment/.

Bron : persbericht Van Hool

Terug naar boven