Twee elektrische Exqui.City voor Hamburg

Van Hool mag in 2016 aan het Verkehrsbetriebe Hamburg-Holstein twee elektrisch aangedreven Exqui.City leveren.

De VHH heeft momenteel 600 bussen in dienst, die vanuit 11 stelplaatsen de regio Hamburg-Holstein bedienen. Het bedrijf wil met deze aankoop verder inzetten op het emissievrij rijden. Na de succesvolle lancering van een eerste elektrisch aangedreven bus, zullen deze twee gelede elektrische bussen ingezet worden op de drukste lijn van Hamburg: MetroBus 3.

Een impressie van de nieuwe bussen. © VHH

Net zoals de elektrische Volvo bussen die onlangs in Hamburg in dienst kwamen, zullen ook deze Exqui.City uitgerust worden met een pantograaf. Aan de eindpunten van de lijn zullen de batterijen in 40 minuten volledig opgeladen worden. Ook 's nachts worden ze opgeladen in de remise Schenfeld. Daarnaast kan ook de remenergie gerecupereerd worden.

De bus is uitgerust met een krachtige lithium-ion-batterij met een capaciteit van ongeveer 200 kWh. De tractiemotor heeft een vermogen van 160 kW en een bereik van 50 kilometer.

Het doel is om de MetroBus lijn 3 milieuvriendelijker te maken. Vooral de bewoners van de Stresemannstraße - dat nogal wat busverkeer ziet voorbijkomen - zullen hiervan profiteren.

Senator Frank Horch, bevoegd voor openbaar vervoer stelt dat "een visie werkelijkheid aan het worden is: bussen in Hamburg worden emissievrij en klimaatneutraal." Zowel VHH als Hochbahn (de twee bedrijven die in Hamburg het openbaar vervoer verzorgen) tonen aan hoe een metropool haar buslijnen zowel economisch als ecologisch kan uitbaten. Vanaf 2020 zullen beide bedrijven trouwens enkel nog maar emissieloze bussen mogen bestellen.

Terug naar boven