Nederlands Limburg gaat DOOR

Over de grens | Abellio - een dochter van de Nederlandse Spoorwegen - gaat vanaf december 2016 tot en met 2031 het openbaar vervoer in Nederlands Limburg verzorgen. De maatschappij gaat rijden onder de naam DOOR. Dit werd gisteren door de Provincie Limburg bekend gemaakt.

De maatschappij neemt de taken over van huidig vervoerder Veolia. Behalve alle busvervoer gaat het in Limburg ook om de treinverbindingen tussen Roermond en Maastricht/Randwyck, Sittard en Heerlen, de zogeheten Heuvellandlijn tussen Maastricht en Heerlen/Kerkrade en de Maaslijn (Roermond en Nijmegen). Ook het grensoverschrijdende treintraject naar Aken is inbegrepen.

Meer en beter vervoer

Van de drie inschrijvingen heeft Abellio de beste aanbieding gedaan en scoorde meer punten dan Arriva. Veolia, momenteel actief in Limburg, diende een niet-geldige aanbieding in en werd uitgesloten in de verdere procedure. Abellio biedt een helder lijnennet aan, goede reisinformatie van deur-tot-deur en eenvoudige betaling (ook als je geen chipkaart hebt). Abellio biedt fors meer ritten aan, zowel op het spoor als met de bussen. Ook wordt gezorgd voor betere aansluitingen tussen bussen en treinen.

Meer comfort

Voor het openbaar vervoer in Limburg heeft het bedrijf ambitieuze plannen met de nadruk op comfort en gemak voor de reiziger. Meteen bij de start in december 2016 zet de nieuwe vervoerder nieuw materieel in. In 2020, als de elektrificatie van de Maaslijn gereed is, worden de tijdelijke dieseltreinen op de Maaslijn vervangen door nieuwe elektrische treinen.

Op het gebied van duurzaamheid vervangt de nieuwe vervoerder vanaf 2024 alle bussen door zero-emissie bussen.

Subsidie

Limburg betaalt Abellio elk jaar € 55,5 miljoen subsidie voor het uitvoeren van het openbaar vervoer. De regionale Duitse openbaar vervoers autoriteit Nahverkehr Rheinland verstrekt daarnaast een jaarlijkse bijdrage van ongeveer € 1,9 miljoen voor de exploitatie van de treinverbinding van de Duitse grens  naar Aken. Abellio vestigt zich met een kantoor in Limburg.

Abellio

Abellio rijdt in Groot-Brittannië treinen op een groot aantal trajecten en bussen in de regio Londen. Ook in Duitsland exploiteert Abellio verschillende treinverbindingen. Binnen Nederland rijdt Abellio via dochterbedrijf Qbuzz de bussen in Utrecht, Groningen, Drenthe en een deel van Friesland. De vervoerder heeft recentelijk de treinconcessie Gouda – Alphen aan de Rijn gewonnen.

Bron: persbericht Provincie Limburg

Lees meer over

Terug naar boven