Een HESS BusZug op proef in Nederland

In Gelderland (Nederland) voert Arriva een proef uit met een HESS BusZug. De bus komt twee weken in actie op de lijn Doetinchem-Groenlo. De bus is afkomstig van het Zwitserse bedrijf Zügerland Verkehrsbetriebe.

De BusZug in Doetinchem. © N. Mencke.

De bus met aanhanger is een bekend fenomeen in andere landen zoals Luxemburg, Duitsland en Zwitserland, maar nog niet binnen het openbaar vervoer in Nederland. Door een bus met aanhanger in gebruik te nemen worden er extra zit- en staplaatsen gecreëerd.

Groot voordeel van de aanhanger is de flexibele inzetbaarheid. In de spitsperiode kan de bus met aanhanger worden ingezet, buiten de drukke perioden kan de aanhanger worden afgekoppeld. Hierdoor rijdt de bus altijd met een passende capaciteit.

Een BusZug heeft ook een economisch voordeel omdat er geen extra personeel ingezet moet worden voor bijvoorbeeld een ontdubbelingsrit.In de jaren vijftig hadden enkele Belgische bedrijven ook dergelijke bus met aanhanger in dienst. We zijn benieuwd of dit nieuwe fenomeen ook in ons land zal opduiken. Maar om dit (terug) mogelijk te maken, zou eerst de wetgeving aangepast moeten worden.

Bron: persbericht Arriva. Met dank aan Nick Menke/Busentrein.tk.

Lees meer over

Terug naar boven