Andere constructeurs

Een klein overzicht van enkele andere constructeurs.

Castrosua

Op de stand van deze Spaanse constructeur is de New City te zien, een lagevloer stadsbus. Deze kan op diverse chassis gebouwd worden, zoals de Iveco Urbanway, de MAN Lion's City of de Scania Citywide. Er zijn drie lengtevarianten: van 10,5 over 12 tot 18 meter. De bus op de stand was een New City 12 op een MAN-chassis.

De New City van Castrosua

Om hybride en elektrische bussen te bouwen, hebben Castrosua en CAF Power (een dochterfirma van het Spaanse CAF) een joint-venture aangegaan: Vectia. Na de voorstelling van de Veris 12 op Busworld 2013 is het nu de beurt aan de Teris 10. Dit is een seriële hybride bus met een dieselmotor van Cummins. Er zijn plannen om deze dieselmotor eventueel door een MAN E08 aardgasmotor te vervangen.

De Teris 10

Ebusco

De Nederlandse constructeur Ebusco bouwt elektrische bussen. Bij de nieuwe Ebusco 2.0 is efficiënter gemaakt. Naast een vermindering qua gewicht is de spanning van 346 naar 567 volt gebracht. Momenteel werkt Ebusco aan een gelede elektrische bus.

Hess

Op de stand van Hess was de Swissdiesel te zien, een lagevloersbus met gewone dieselaandrijving, bestemd voor het Zwitserse bedrijf Auto AG Uri. Daarnaast bouwt Hess nog steeds de Swisstrolley, LightTrain en de BusZug. Deze laatste was onlangs nog op proef in Nederland.

De Hess SwissDiesel

Irizar

Bij het Spaanse Irizar ging alle aandacht naar de nieuwe car - de i8. Daarnaast werden de elektrische bus i2e en de i6 voorgesteld. Buiten staan de interstedelijke bus - de i4 - en de i3LE - een low entry bus. Irizar bouwt enkel nog op eigen chassis. Twee i2 rijden sinds kort in Londen bij Go-Ahead rond.

Go-Ahead EI1, een Irizar i2e.

Karsan

De Turkse constructeur is vooral bekend voor z'n midibusjes. Twee jaar terug werd de Jest nog op Busworld voorgesteld. Daarnaast is er nog de Atak, een midibus van 8,15 meter lang met een lage vloer. Zijn evenknie in het reissegment - ook een midibus met dezelfde lengte - is de Star. Daarnaast bouwt Karsan nog altijd - in licentie van het Italiaanse Menarini - lagevloerbussen. Binnenkort komt in dit segment een nieuwe lijn - de Citymood - op de markt.

De Karsan Atak

De Karsan Star

Otokar

Busworld kreeg de première voor de gelede versie van de Kent lagevloerbus - de Kent C. De bus heeft de maximaal toegestane lengte van 18,75 meter. De aandrijving gebeurt met een DAF MX11 (10,8 liter en 368 pk). Het voertuig op de stand heeft vier deuren.

De Otokar Kent C

Safra

Safra toont op Busworld zijn plug-in hybride bus de Businova. Er zijn nog maar drie exemplaren gebouwd, waarvan er telkens eentje aan het proefrijden is in respectievelijk Gaillac en Toulouse. Een derde testvoertuig zal binnenkort in Albi gaan rijden. Volgend jaar wil Safra zich aan een 12-meter versie wagen.

De Safra Businova

Terug naar boven