Rondrit rond Gent

Dit jaar viel de traditionele Nieuwjaarsactiviteit van Nostalbus op 23 januari. Voor de receptie en avonddiner vond een kleine rondrit plaats te Gent. De rond in rondrit mag je redelijk letterlijk nemen: we maakten een grote tangent omheen de Gentse agglomeratie.

Bussen van dienst waren de Van Hool AG300 3415 (uit de reeks 3407-3421) en een Van Hool A300, de 3381 uit de reeks 3372-3406.

Na een eerste halte te Merelbeke gaat het naar één van de eindpunten van lijn 70 in Zwijnaarde - Heerweg Zuid, dit enkel tijdens de avonduren en op zondagochtend.

Lijn 71 komt ons hier voorbij op de Grote Steenweg. Achter de bus - en achter de brug - ligt de eindhalte van lijn 78 aan Den Beer.

Aan het Groenpark in De Pinte komen nu nog enkele functionele schoolritten van/naar Zwijnaarde Bollebergen op lijn 78 voorbij. Op de achtergrond de kerk van De Pinte.

We rijden naar Hansbeke. Naast het station - dat binnenkort tegen de vlakte gaat - voert de AG300 eventjes een NMBS-pendeldienst uit.

Een uitloper van lijn 18 rijdt tot het landelijke Merendree. Daar neemt de A300 het over. Tussen dit dorpje en Luchteren houden we even halt op de Langenakker.

We houden met onze beide bussen ook eventjes halt aan het kruispunt Luchteren in Drongen. Dit is de normale eindhalte van lijn 18.

Ook de wijk Heiebree wordt door lijn 18 bediend. De halte ligt op een pleintje.

We verlaten lijn 18 en steken door naar Mariakerke. Aan de halte « Post » staan onze twee bussen samen. Vroeger werden deze AG300 ondermeer gebruikt om de trolleys te vervangen tijdens o.a. de Gentse Feesten. Ook lijn 6 heeft hier nu zijn eindhalte.

Beide reeksen werden in het verleden ook al ingezet in tramvervangend vervoer. Onze A300 steekt de tramlijn aan de Botestraat over.

Meulestede Kerk, één van de eindpunten van lijn 6.

We passeren langs het Gentse voorhavengebied en rijden richting Oostakker. Aan de kerk is er tijd voor een parallel tussen beide bussen.

Lijn 39 komt hier in de Sint-Laurentiuslaan voorbij de indrukwekkende Edugo-campus.

De laatste fotostop is nabij het viaduct van spoorlijn 59.

Wil je iets kwijt over dit artikel?

comments powered by Disqus
Terug naar boven