Afscheid van de Mercedes-Benz O 405 in Limburg

Op 20 maart namen we afscheid van twee Limburgse Mercedes-Benz O 405. Jarenlang was deze bus niet weg te denken bij vele Limburgse exploitanten. Aan dit tijdperk komt wellicht nog dit jaar een eind. We gaan met twee bussen op pad. Enerzijds de DB Traffic 440413 uit 1997. Deze bus - met een O 407 front - kwam in 2002 bij deze firma te rijden. Anderzijds is er de 441832, die in 1999 zijn leven als 457132 bij VBM begon. De rit was een organisatie van NostalBus.

In As kruisen we de voormalige lijn 21A (Hasselt-Maaseik). DB Traffic rijdt al jaren enkele ritten op lijn 8 (Genk-Overpelt) en 11 (Genk-Maaseik).

Opglabbeek Dorpsplein.

Het busstation van Bree is een belangrijk overstappunt. De 441832 vervoegt ons hier voor de eerste keer. Lijn 13b (Bree-Helchteren) kent maar enkele ritten per dag.

DB Traffic had of heeft wel enkele ritten op veel lijn in het noordoosten van Limburg. Zo ook op lijn 33 (Neerpelt-Genk) en 48 (Hasselt-Hamont). Terwijl dit op lijn 33 eerder beperkt is, heeft de firma nu nog een groot aandeel op lijn 48. We zijn intussen in Peer (Kiezel Kleine Brogel).

De voorbije jaren had DB Traffic ook enkele spitsritten op lijn 18a (Hasselt-Achel). Wijgmaal Overweglaan.

Lijn 307 kent vanaf 1 mei 2012 enkel nog maar een schoolbediening van Lommel. De rit start aan het Provinciaal Instituut Lommel en wordt door VBM uitgevoerd.

We houden met onze beide bussen ook eventjes halt aan de voormalige garage van VBM in Adelberg. De firma verhuisde eind 2015 naar een nieuwe stelplaats op het industrieterrein Maatheide.

We begeven ons opnieuw op de schoolvariante van lijn 307. Lommel Esstraat. Lijn 307 (Leuven-Hamont) werd in mei 2002 opgedeeld in een lijn 306 (Leuvel-Geel) en 86 (Geel-Hamont).

De « Fabrieken » te Overpelt. Deze werden in 1888 opgericht. Via verschillende overnames is het bedrijf nu in handen van Nyrstar.

Terug een familiefoto van beide bussen, nu aan het station van Neerpelt.

Ook VBM heeft enkele ritten op lijn 18a. Eksel Marktplein.

Om de scholieren van het Don Boscoinstituut te Helchteren te vervoeren, kennen enkele lijnen schoolvariantes. Dit is het geval bij lijn 14 (Maaseik-Leopoldsburg) en 18a. Een laatste groepsfoto van beide bussen.

In het centrum van Leopoldsburg filmen we even een schoolrit op lijn 15c (Geel-Leopoldsburg).

Na de heropening van het station van Beringen kreeg de toenmalige halte Beringen de meer toepasselijke naam Beverlo. Beverlo Korspelsesteenweg.

Het vroegere busstation van Beringen, dat nu de naam Bogaersveld draagt, zou binnenkort verdwijnen.

Het nieuwe overstappunt is het nieuwe busstation van Beringen. Lijn 29 (Hasselt-Lommel) werd in juli 2014 opgedeeld in een lijn 52 (Hasselt-Beringen) en 58 (Beringen-Lommel).

Wil je iets kwijt over dit artikel?

comments powered by Disqus
Terug naar boven