Vanaf 2019 geen dieselbussen meer bij De Lijn?

Vanaf 2019 koopt De Lijn geen dieselbussen meer aan. Dit is te vinden in een voorstel dat de Raad van Bestuur begin juli onder ogen kreeg. Zowel de Vlaamse regering en de Raad van Bestuur moeten hierover nog definitief beslissen.

Volgend jaar wordt wel nog een bestelling voor conventionele dieselbussen geplaatst. Deze moeten de bussen met euronorm vier en lager gaan vervangen. Wat stadsbussen betreft, wordt terug de kaart van hybride bussen getrokken. Het zou telkens om een vijftigtal bussen gaan.

De Lijn is ambitieus. Vanaf 2025 zou in het voorstadsvervoer enkel nog een mix van hybride en elektrische bussen mogen rijden. In de stadskerken zou zelfs enkel elektrisch worden gereden.

Op lange termijn kiest De Lijn voor elektrische bussen in de steden en waterstofbussen voor de streeklijnen. Er rest De Lijn nog een hoop werk, aangezien er nog maar drie elektrische bussen rijden (die amper een traject van 1 km rijden) en de vijf Antwerpse waterstofbussen nog altijd niet ten volle benut worden.

Ben Weys - Vlaams Minister van mobiliteit - reageert: "Ik wil niet in eerste instantie ambities en deadlines formuleren die in een zeer verre toekomst liggen, maar wel zien wat nu al kunnen doen. Vandaar het engagement om al vanaf 2019 nog enkel elektrische of hybride voertuigen te bestellen."

Lees meer over

Terug naar boven