De Leerbus

De Lijn heeft op woensdag 13 september samen met Vlaams mobiliteitsminister Ben Weyts in het Technisch Atheneum in Keerbergen de Leerbus voorgesteld.

Voorstelling van de Leerbus. © De Lijn.

De Leerbus

Deze bijzondere lijnbus - de voormalige 4491 - laat technici in spe op een interactieve manier kennismaken met bustechniek. De Lijn zet met de Leerbus ook in op een betere doorstroming van pas afgestudeerden naar een job bij de vervoermaatschappij. “Dit project is uniek”, aldus minister Weyts. “Leerlingen sleutelen op school immers niet alleen aan de Leerbus, maar ook aan een toekomst bij De Lijn”.

Leerbus voor TSO, BSO en volwassenenonderwijs

Het GO! Technisch Atheneum in Keerbergen ontving woensdag als eerste school de Leerbus van De Lijn. “Leerlingen van ons 6e jaar TSO en 7e jaar BSO hebben samen met minister Weyts enkele pannes opgelost en onderhoud uitgevoerd. Werken met een echte bus is voor onze studenten op zich al een belevenis, bovendien doen ze ook erg waardevolle ervaring op”, klinkt het bij directeur Steven Hendrickx. De Lijn mikt naast de derde graad TSO en BSO ook op het volwassenenonderwijs.

Afstudeerproject

De bezielers van de Leerbus zijn hoofdtechnicus Kris Vanderhaegen en werkplaatsverantwoordelijke Wannes Uyttebroek: “Kris volgde als werknemer bij De Lijn een extra opleiding bij Crescendo CVO. Hij was daarbij nog op zoek naar een afstudeerproject. Ik stelde een interactieve “Leerbus” voor, Kris heeft dat idee de afgelopen maanden samen met enkele collega’s helemaal uitgewerkt. We zijn trots op het resultaat”. Het voertuig is vorig schooljaar volledig "gewrapt" door de leerlingen van nog een andere school, KTA2 in Hasselt.

Nieuwe Technici aantrekken

De Leerbus laat studenten niet alleen kennismaken met bustechniek, het project zet ook in op de doorstroming van pas afgestudeerden naar een job bij De Lijn. Deze bus is een extra troef wanneer De Lijn op zoek gaat naar nieuwe technici, nog steeds een knelpuntberoep. Op de volgende jobdag van De Lijn in Sint-Niklaas en Grimbergen op 23 september kunnen sollicitanten de Leerbus zelf onder handen nemen. Met die jobdag blijven we dit najaar volop chauffeurs en technici aanwerven.

Terug naar boven