Alexander Dennis

Alexander Dennis leverde onlangs de eerste twee van in totaal 19 dubbeldekbussen van het type Enviro500 aan de Zwiterse Postbus.

De Enviro500 is een drieassige dubbeldekbus, ontstaan als aanvulling op de tweeassige Enviro400, die vooral voor de Britse markt bedoeld is. De Enviro500 is een modulaire bus, die in verschillende hoogtes en lengtes kan gebouwd worden.

Een Enviro500 van Postbus Schweiz. © Alexander Dennis.

Tot op heden zijn er zo'n 6000 stuks van gebouwd. Recente contracten zijn - naast de exemplaren voor de Postbus - een order voor meer dan 250 Enviro500 SuperLo - met een hoogte van amper 3,91 meter - voor het Metrolinx in Canada (het vervoerbedrijf van de regio Toronto en Hamilton). De 90 exemplaren voor Mexico City worden de eerste Enviro500 die in een Bus Rapid Transit systeem zullen rijden. Hong Kong blijft een goede afzetmarkt voor Alexander Dennis: 288 bussen voor Kowloon Motor Bus en 140 voor New World First Bus.

Enviro200

In het Verenigd Koninkrijk blijft de Enviro200 de best verkopende lichtgewicht standaardbus. Sinds de introductie van het eerste model in 1989 zijn er al meer dan 18000 van verkocht. Daar komt bovenop dat het model in verschillende lengtevarianten - van 9 tot 12,8 meter - gebouwd kan worden. Door de korte achteroverhang is er meer volledig vlakke ruimte tussen de assen.

Een Enviro200 voor Abellio (Londen).

Op de stand is een bus voor Abellio te zien, gebouwd volgens de specificaties van Transport for London. De inrichting van de bus kan nog verder volgens wens van de klant afgewerkt worden, met ondermeer een "sofa lounge" met een tafeltje achteraan de bus, een skylight in het dak of zelfs belichte logo's vooraan de bus.

Verdere samenwerking met BYD

Alexander Dennis blijft samenwerken met BYD om het Enviro200 model op het elektrisch platform van BYD te installeren. In september jl. werden twaalf exemplaren overhandigd aan Arriva Merseyside, waar ze op twee cirkellijnen in het centrum van Liverpool gaan rijden. Het is het eerste order voor het model buiten Londen. Daar heeft de Go-Ahead groep er een vloot van 157 exemplaren rijden.

Een Enviro200EV van de Go-Ahead groep.

De bussen voor Liverpool zijn op maat van het lokale lastenboek gebouwd, en kunnen 38 zittende en 32 staande passagiers vervoeren. In de bus zijn USB-oplaadpunten voorzien.

Terug naar boven