EBUSCO

EBUSCO is een jonge Nederlandse speler op de markt van de elektrische bussen. Het bedrijf won op de edities van 2013 en 2015 telkens het Ecology Label tijdens de European Coach and Bus awards.

Vorig jaar ontwikkelde het bedrijf een volledig integraal systeem om de bus op te laden. Dit kan zowel via een plug-in CCS-systeem (35, 75 en 120 kW) als opportunity charging (200 of 300 kW). Met het plug-in systeem - waarbij in de stelplaats opgeladen wordt - heeft de bus een autonomie van 300 kilometer. De oplaadpunten zijn voorzien van een pantograaf, zodat deze niet op de bus geïnstalleerd hoeft te worden. Een typische oplaadbeurt duurt zo'n 3 minuten. Ook EBUSCO werkt met de open Opp Charge interface.

Een Ebusco 2.1 op een proefritje.

De sterke Li-ion batterij heeft een capaciteit van 311 kWh. Met inbegrip van bijvoorbeeld airco en elektrische verwarming verbruikt de bus zo'n 1,4 kWh per kilometer. EBUSCO ontwikkelde de totaal nieuwe elektrische aandrijflijn met enkele industriële partners. De constructie van de bus in aluminium zorgt voor een laag gewicht. De tweedeursversie zijn 41 zitplaatsen voorzien, in de driedeursversie zijn dit er 37.

In België maakte de groep Multiobus eerder dit jaar bekend dat het twee Ebusco aangekocht heeft. Deze zullen ingezet worden op school- en woon-werk-verkeer in de regio Tienen.

Terug naar boven