Kwalificatienummers

Exit contractnummers: sinds 10 september krijgen de bussen van exploitanten bij De Lijn te maken met een nieuw nummeringssysteem.

Door de herstructurering van De Lijn en het wegvallen van de entiteiten waren ook de huidige contractnummers niet meer nodig. De contracten blijven bestaan, maar de bussen krijgen nu een nummer op basis van het kwalificatienummer van het bedrijf. Het kwalificatienummer is toegekend door De Lijn op het moment van kwalificatie van het bedrijf.

Het busnummer blijft uit zes cijfers bestaan, maar krijgt een andere structuur. De eerste drie cijfers staan voor het kwalificatienummer, de laatste drie voor het volgnummer van de bus. De exploitant zal het volgnummer van de bus ook niet meer zelf kunnen kiezen, dit gebeurt door de Exploitanten Toepassing van De Lijn.

De bussen die nu nog contractnummers dragen blijven deze behouden. De komende 15 jaar zullen beide systemen dus naast elkaar blijven bestaan.

De Muylaert 071012 is de voormalige Parmentier 220579. Gent Bruggravenlaan

071012

De eerste - tot nu toe gekende - bussen met de nieuwe nummering zijn een VDL Citea SLE van Ganda Cars (062024) en een Jonckheere Transit 2000 van Muylaert (071012).

Hoe het zit met de nummering bij tijdelijke verenigingen (zoals Staca-Van Mullem, Connex West-Vlaanderen of VRBO) is nog niet duidelijk. Wellicht krijgen de bussen het kwalificatienummer van het bedrijf waarbij ze ingeschreven zijn; dit lijkt alvast het geval te zijn voor de 071012; 088 is immers het kwalificatienummer voor VRBO. Wordt dus zeker vervolgd.

Binnenkort verschijnen ook de lijsten online.

Terug naar boven