Nieuwe modellen op de weg

Bij het begin van het nieuwe schooljaar vinden we ook enkele nieuwe modellen van MAN en Scania op de weg.

Hij mocht begin augustus al even proefdraaien, maar het was toch wachten tot begin september voor de echte entrée op de weg. Nadat MAN twee jaar terug zijn nieuwe Lion's City voorstelde, moesten we tot nu wachten om het in België te zien. Het is Parmentier dat het eerste gelede exemplaar met 660038 als busnummer in het verkeer bracht. We mogen binnenkort nog enkele gelede exemplaren verwachten, dit bij De Reys uit Heist-op-den-Berg en de groep Hansea, die ze onder haar Limburgse dochterfirma's zal verdelen. Bij deze laatste vervangen ze de oudste Van Hool newAG300, die er intussen ook een carrière van 16 à 17 jaar hebben opzitten.

Parmentier 660038 - Deinze, Kortrijksesteenweg.

bla

Het belangrijkste onderdeel is een robuuste en slijtagevrije elektromotor, die in de aandrijflijn tussen de motor en de transmissie wordt ingebouwd en dienst doet als krukas-startmotordynamo. Deze heeft twee functies. Bij vertragen en remmen van het voertuig gebruikt het beschikbare mechanische energie om stroom op te wekken. Bij wegrijden daarentegen werkt de krukas-startmotordynamo als elektrische startmotor. Het zet de eerder opgewekte elektrische energie weer om in bewegingsenergie.

De 48V-UltraCap-energieopslag bevat meerdere afzonderlijke cellen met condensatoren met zeer groot prestatievermogen. In tegenstelling tot normale - zwaardere - accu’s wordt de elektrische energie hier puur elektrostatisch opgeslagen. De condensatoren kunnen grote hoeveelheden elektriciteit zeer snel opslaan en weer afgeven.

Parmentier 660038 - Gent, Voskenslaan.

bla

De MAN EfficientHybrid-technologie maakt zodanig gebruik van de opgeslagen energie dat het voertuig altijd een maximaal besparingspotentieel op het brandstofverbruik en de uitstoot van schadelijke stoffen bereikt. Het zelflerende energiemanagement geeft automatisch voorrang aan energie. Tijdens de korte stops geeft het systeem de hoogste prioriteit aan de stroomvoorziening van het boordnet. Als in de UltraCap-module voldoende energie is opgeslagen, slaat het systeem ook tijdens de rit elektriciteit op in het boordnet en ondersteunt het elektrisch het aandrijfvermogen van de dieselmotor.

Cars Lux 683026 - Laken, Emile Bockstaellaan.

bla

Nadat in 2015 de groep De Decker-Van Riet zijn eerste 17 Scania bussen kocht, volgde in 2018 en 2019 nieuwe bestellingen van 17 en 20 Citywide LE. Bij dat laatste order werd naast een hybride Citywide LE ook een gelede bus van het type Citywide LFA (lagevloer versie) besteld. Deze kwam onlangs in dienst bij dochterbedrijf Cars Lux. De bus kreeg het kwalificatienummer 683026 en is op lijn 245 tussen Brussel en Dendermonde te vinden. De aandrijving gebeurt via een 9-liter Euro 6 motor van 320 pk.

Cars Lux 683026 - Jette, Dikke-Beuklaan.

bla

Door de komst van deze bus kreeg een oudere Van Hool newAG300 een nieuw nummer: de 331131 gaat nu als (De Decker) 676043 door het leven.

Terug naar boven