Nieuwe e-bussen in Gent

Gent is de derde Vlaamse stad die kennis maakt met volledig emissievrije en stille bussen van De Lijn. Vanaf 1 maart rijden drie e-bussen op de stadslijn 6. Dit project is een belangrijke tussenstap in de volledige vergroening van de ruim 2200 bussen tellende vloot en bijhorende infrastructuur: voor het eerst maakt De Lijn gebruik van stille en emissievrije bussen die uitsluitend op hun stelplaats geladen zullen worden met groene stroom.

De drie e-bussen in Gent zouden aanvankelijk geladen worden zowel op de stelplaats Gentbrugge als op een tussenhalte, zoals dat het geval is met de eerste proefprojecten in Leuven (september 2020) en Antwerpen (mei 2021). Maar dankzij de snelle technologische vooruitgang bij de autonomie van batterijen heeft De Lijn de bussen voor Gent laten ombouwen. In plaats van te rekenen op tussentijds bijladen hebben de bussen bijkomende batterijen gekregen, zodat ze 200 km emissievrij kunnen rijden zonder bij te laden. Op deze wijze kunnen ze ingezet worden op lijn 6 (Gent Watersportbaan – Mariakerke Post).

Bus 2546 rijdt de Ham uit richting Dampoort.

bla

Directeur-generaal van De Lijn Ann Schoubs:

«Deze omgebouwde e-bussen, die uitsluitend op de stelplaats Gentbrugge geladen worden, zijn een volgende stap in een klantgericht en duurzaam openbaar vervoer. De ervaring uit dit proefproject nemen we mee wanneer vanaf eind dit jaar de nieuwste generatie e-bussen zullen aankomen. Daarnaast bouwen we ook hybride bussen om naar e-hybride bussen en zetten we zo in op gezondere lucht in onze stedelijke gebieden.»

Terug naar boven