A120 in Charleroi, deel 2

Na een eerste geslaagde afscheidsrit met twee types Van Hool A120 in Charleroi in oktober vorig jaar, was het nu tijd voor een afscheid van het A120 intercity type van deze TEC entiteit.

De rit - een organisatie van Walter Ceulemans - voerde ons vanuit Charleroi naar Dampréremy, Gosselies, Courcelles, Thuin naar het kleine stadje Beaumont. Via Nalinnes ging het terug naar Charleroi. We zagen veel vergane glorie, maar ook pittoreske landelijke taferelen.

We starten in de Rue Gendebien, waar we lijn 50 - ook zo'n cirkellijn - op de film plaatsen. Na de indienstname van de nieuwe tramlijn naar Gosselies zal het busnet hier grondig hertekend worden. Veel lijnen zullen dan hun eindpunt te Gosselies of Jumet krijgen.

Lijn 60 verbindt Charleroi met Villers-Perwin. In de Rue de Namur komen we de spoorlijn naar Ottignies tegen.

Je kan het mooi of spuuglelijk vinden, maar aan de kunstwerken voor de metro kan je niet ontsnappen. We lieten de bus dan ook even rusten nabij het metrostation Piges. Vanuit dit station zal de lijn naar Gosselies aftakken. Ondertussen filmen we lijn 63, die Charleroi via Courcelles met Fontaine verbindt.

We blijven lijn 60 volgen doorheen Lodelinsart en Jumet. Na een korte stop te Gohyssart (een van die bekende vroegere trampunten) passeren we de Brasserie Union, waar onze bus door een Citelis voorbijgestoken wordt.

We verlaten zo stilaan de agglomeratie van Charleroi. In het gehucht Sart-lez-Moines houden we een laatste stop op lijn 60. Van hieruit gaat het via de lijn 63 naar Courcelles.

Fontaine-l'Evêque, Rue Emile Vandervelde (halte Coron du Bois).

Hier zijn we vorig jaar al eens langsgeweest: Landelies.

Na een buswissel te Anderlues (we ruilen de 7283 voor de 7289) gaat het richting Lobbes, waar we pauzeren in de lokalen van de ASVI. Deze parallel stond ook op het programma.

Lijn 194 verbindt Thuin met Ragnies, en biedt maar enkele (scholieren) ritten aan. Ook in Labuissière hebben ze een sluis met bijbehorende kantelbrug.

Een landelijk gezicht in de Rue de Falimont, tussen Labuissière en Sars-la-Buissière

In Fontaine-Valmont moeten we een lokale wielerkoers laten voorbijgaan. We maken van de gelegenheid gebruik om onze bus op de brug over de Samber te plaatsen.

Nog zo'n schoollijn is de 119, die Biercée met Beaumont bevindt. We bevinden ons in Leers-et-Fosteau.

In het centrum van Beaumont plaatsen we lijn 99 (Erquelinnes-Beaumont-Biesme) op de film. Ook dit is een typische scholierenlijn.

Naast de gewone lijn 99 bestaat er ook een lijn 99 doorstreept. Die verbindt Beaumont met Nalinnes, en volgt voor een deel het traject van de gewone lijn 99 tussen Beaumont en Clermont. Met als achtergrond de kerk van Fontenelle was dit wel 'n leuke fotostop.

Na Castillon volgen we het traject van de lijnen 99 doorstreept en 52 tot Charleroi. Hier kwamen we vorig jaar ook al voorbij. Het imposante kasteel van Thy-le-Château dient als achtergrond voor deze foto.

De laatste halte van de dag was de kleine stelplaats van Nalinnes. Het einde van een meer dan geslaagde dag.

Lees meer over

Dit kan je ook interesseren

Terug naar boven