Afscheidsrit Druivenstreek - Communo en Linea

Op 29 juni organiseerde NostalBus een rondrit in de Druivenstreek.

We namen er afscheid van twee voertuigen. Enerzijds een Jonckheere Communo van De Lijn, anderzijds een Van Hool Linea van de groep De Decker-Van Riet.

De Jonkcheere Communo - gebouwd op een Volvo B10BLE chassis - stamt uit de reeks 3263-3345 die vanaf augustus 1996 bij De Lijn instroomden. De Vlaams-Brabantse exemplaren kwamen in Overijse terecht. Daar vervingen ze Van Hool A120. Hun einde nadert: binnenkort worden ze door exemplaren uit de nieuwe levering Iveco Crossway LE vervangen.

We starten de rit in Brussel. Vanuit Brussel-Luxemburg vertrokken indertijd de lijnen EO, WA en HM. Begin 2003 werden deze lijnen door de nieuwe bundel 341-349 vervangen. Het eindpunt van Brussel-Luxemburg werd al in 1999 verlaten ten voordele van Brussel-Schuman. We nemen hier onze eerste foto met het Berlaymontgebouw op de achtergrond.

De meeste lijnen uit de lijnenbundel hebben nu het metrostation Herrmann-Debroux als eindhalte. We rijden even naast een Jonckheere Premier van de MIVB. Beide bustypes werden samen ontworpen.

Vanuit enkele scholen in Woluwe vertrekken ook schoollijnen naar de Druivenstreek. Deze 544 (Woluwe-Hoeilaart-Maleizen) is er eentje van en rijdt via de welgekende Welriekendedreef.

De imposante neoromaanse Sint-Clemenskerk van Hoeilaart dateert uit 1874. Ze verving toen de te klein geworden middeleeuwse kerk. Opvallend is de opbouw in baksteen met zogenaamde « speklagen ».

Wat verder bevindt zich het station van Groenendaal aan spoorlijn 161. Van hieruit vertrekken lijnen 395 en 830. We filmen deze laatste lijn.

Vlaams-Brabant, dat zijn ook weidse uitzichten. Lijn 343 verbindt Maleizen met Hoeilaart en Etterbeek. Overijse Boslaan.

De voormalige lijn 549 (Overijse-Huldenberg) werd in januari 2003 in de nieuwe verbinding 349 (Etterbeek-Ottenburg) opgenomen. Ottenburg Neerpoortenstraat.

Na de middagpauze maken we kennis met de Van Hool Linea 331048. Deze bus vond voor de gelegenheid zijn oude nummer 956148 terug. Hij kwam in 1996 in dienst bij een dochterbedrijf van de groep De Decker - Intratours. In 2001 verhuisde de bus naar zusterbedrijf D'Haese - dat nog in 2001 tot... Intratours herdoopt werd. D'Haese is de historische exploitant van de lijn Overijse-Leuven. Deze droeg tot januari 2003 het nummer 584. Korbeek-Dijle Nijvelsebaan.

In het centrum van Neerijse komen beide bussen elkaar tegen. De Communo op de huidige lijn 395...

... en de Linea op de historische lijn 584.

In Loonbeek houden we even halt nabij de Sint-Antoniuskerk.

Na een kort bezoek aan de stelplaats van Overijse, zetten we onze weg verder. Ook vanuit Tervuren vertrekt een waaier aan schoollijnen richting Druivenstreek. Lijn 553 gaat richting Overijse en Groenendaal. De watertoren van Duisburg is getuige. Ondertussen is onze 956148 als 331048 verveld.

Achter deze muur bevindt zich het Afrikamuseum. Tervuren Duisburgsesteenweg. Lijn 830 is de oostelijke tangentlijn om Brussel (Groendaal-Tervuren-Machelen Cargo).

De laatste foto van onze dag - de rit ging nog verder tot in Vilvoorde - was in de Tervuurse Paleizenlaan.

Wil je iets kwijt over dit artikel?

comments powered by Disqus
Terug naar boven