Op zaterdag 29 juni organiseerden Patrimoine Bus & Car (Casteau) en NostalBus een busevent in Charleroi. Drie bussen waren van de partij. Het doel was ondermeer om enkele lijnen aan te doen die met de komst van de tram naar Soleilmont en Gosselies gewijzigd werden. Het werd een interessante dag.
We starten de rit vanuit Charleroi Sud en gaan richting Châtelineau. Daar staat op het rondpunt nabij de CORA nog een oude Buurtspoorwegtram als aandenken aan vervlogen tijden. De 2274 van NostalBus - voor de gelegenheid als 2275 vermomd - komt voorbijrijden. Lijn 172 volgt vanuit Marchienne-au-Pont een noordelijke boog om Charleroi om uiteindelijk in Châtelet uit te komen.
We komen met de Van Hool A120 7035 even voorbij het voormalige station van Gilly Sart-Allet. Dit station lag op de spoorlijn 119 die Châtelet, via Gilly met Luttre verbond. Het reizigersverkeer werd er op 4 oktober 1953 opgeheven. In Gosselies wordt een gedeelte van de bedding gebruikt bij de aanleg voor een deel van de tramlus (richting Charleroi). Gilly Place Saint-Pierre.
We rijden tot de nieuwe tramterminus van Soleilmont.
Vanuit Soleilmont volgen we lijn 710 tot Fleurus. De lijn ontstond in 1995 als zondagse vervanging voor lijnen 7 (Charleroi-Gilly-Fleurus) en 10 (Loverval/Couillet-Beaux Arts-Alouette-Gilly-Châtelineau Destrée). Wanneer de tram tot Soleimont komt te rijden (februari 2012), gaat de lijn elke dag rijden en verliest ze het vak Beaux-Arts-Loverval.
We hebben net de terminus van Fleurus Champs Elysées verlaten en volgen nu het traject van lijn 17 (Fleurus-Wanfercée-Baulet-Châtelineau-Soleilmont-Châtelet). In de Chemin de Mons te Fleurus komen we deze mooie hoeve voorbij.
Op het station van Fleurus vervoegt de 2275 ons terug. Lijn 67 werd na de verlenging van de tram tot Gosselies tot de halte Jumet (Madeleinde) beperkt.
Lijn 163 (Gosselies-Ransart-Fleurus) kent een puur functionele bediening. Kort na het station van Fleurus staat deze kapel te pronken.
Net voor Wangenies houden we even halt.
Op het dorpsplein van Ransart volgt opnieuw een samenkomst van de twee bussen. Lijn 11 vertrekt van hieruit naar Gilly en Couillet. Een deel van het oude dorpscentrum kwam op de terreinen van de luchthaven van Charleroi te liggen en werd ontruimd. Begin 21ste eeuw werd uiteindelijk ook de oude parochiekerk, de Église Saint-Martin, gesloopt. Daarom oogt het uitzicht achter het voormalige gemeentehuis zo desolaat.
We komen aan in de stelplaats van Jumet. Verschillende line-ups worden voorzien. De drie oudste bussen van de stelplaats mogen de spits afbijten.
De 2274 en dé 7285 broederlijk naast elkaar.
Met de 7285 rijden we even tot de halte Jumet Madeleine. Deze halte is sinds de komst van de tram naar Gosselies de nieuwe eindhalte geworden van een aantal lijnen. Ook van lijn 41 (Charleroi-Courcelles-Gosselies-Jumet), die dus geen volledige lus meer volgt.
Met de 7020 rijden we het laatste stuk van de rit. Dit is één van de bussen die andere TEC-entiteiten na de brand in de stelplaats van Genson (22/23 juni 2010) naar Charleroi stuurden om het bustekort op te vangen. De TEC Luik-Verviers stuurde elf Van Hool A600 die zo de reeks 7010-7020 vormden. We volgen lijn 68 en komen voorbij de terreinen van Caterpillar.
Lijn 86 was tot 1992 een ringlijn (samen met lijn 85), en houdt dan de bediening van Marchienne (Docherie), Jumet Heigne en Chef-Lieu. Met de verlenging van de tram tot Gosselies wordt de lijn tot Beaux Arts beperkt. We bevinden ons in het centrum van Gosselies (halte Place des Martyrs).
Na de halte Carrosse verlaat lijn 86 de hoofdweg naar Jumet en Charleroi en komen we de kapel Notre-Dame des Affligés tegen.
In de wijk Heigne (Jumet) staat dit beeld van een Mameluk op een rondpunt. Hij moet de toegang tot de wijk bewaken, en speelt een rol in de jaarlijkse « Marche de la Madeleine » - één van de vele Waalse folkoristische optochten.
Met dank aan de TEC Charleroi, Patrimoine Bus & Car, NostalBus en de chauffeurs van dienst.