De Lijn koopt bij Irisbus

De Lijn kiest voor een kleine revolutie in haar aankooppolitiek. Vrijdag jl raakte immers bekend dat de Raad van bestuur beslist heeft om 237 streekbussen bij de Frans-Italiaanse constructeur Irisbus te kopen. Wel moet de Vlaamse regering zich nog buigen over de principiële beslissing die De Lijn intern heeft genomen. Volgens Vlaams minister Hilde Crevits is er helemaal nog niets beslist.

Volgens voorzitter Jos Geuens van De Lijn was het aanbod van Irisbus zeer aantrekkelijk. Qua prijs was er een "enorme voorsprong". De Lijn is verplicht om een Europese aanbesteding uit te schrijven. De Fransen bleven met een prijs van 37 miljoen euro ruim onder de geschatte prijs.

Het gaat om het eerste grote order in jaren. Naast 237 streekbussen zijn ook nog 27 stadsbussen en 27 gelede streekbussen voorzien. Deze werden gegund aan VDL Bus & Coach (met de Citea SLF) en Van Hool (met de newAG300). Wie de loten voor de 58 hybride stadsbussen en de 41 microbussen binnengehaald heeft, is nog op dit ogenblik nog niet bekend.

De vakbonden bij Van Hool zijn alvast niet erg gelukkig. Luk De Bock, voorzitter van ACV-Meta, roept de Vlaamse regering op de nodige "politieke moed en verantwoordelijkheid te tonen" en de bestelling naar Vlaanderen te trekken. Door de crisis kan Van Hool een dergelijke grote bestelling best gebruiken.

Dit kan je ook interesseren

Terug naar boven