Een fusie tussen Veolia en Transdev

Op 4 mei jl. sloten Veolia Environnement, de Caisse des Dépôts (de hoofdaandeelhouder van Transdev) en RATP een overeenkomst over de terugtrekking van deze laatste uit Transdev en de vorming van een nieuwe transportgigant. Het nieuwe bedrijf zal in eerste instantie als Veolia-Transdev door het leven gaan.

De RATP, die instaat voor het stedelijke vervoer in de Parijse agglomeratie, had tot deze datum een belang van 25,66 percent in Transdev. Dit belang werd omgeruild voor diverse bedrijfsunits van Transdev en Veolia, dit ter waarde van 340 miljoen euro. Zo staat Transdev ondermeer het Londense vervoerbedrijf London United, de 'Yellow Buses' van Bournemouth, en zijn aandeel in AMT (Genua) in Parijse handen over, en staat Veolia concessies in Frankrijk en Zwisterland af. Hiermee maakt de RATP haar entrée op de Britse markt en versterkt ze haar aandeel in Zwitserland en Italië.

Zo ligt de weg vrij voor Veolia Environnement en de CDC om een nieuwe gigant te stichten, waar ze elk een aandeel van 50 percent in nemen. Veolia wordt hierin de uitvoerde partner, de CDC de strategisch langetermijn aandeelhouder. De huidige CEO van Veolia Environnement, Antoine Frérot zal aantreden als voorzitter van de nieuwe groep. Joël Lebreton, huidig CEO van Transdev, wordt CEO en Cyrille du Peloux, CEO van Veolia Transport wordt tweede CEO, en zal instaan voor de dagelijkse operaties en voorbereiding van de beursgang, die binnen het jaar verwacht wordt.

De fusieplannen moeten nu enkel nog passeren via enkele mededingingsautoriteiten. Verwacht wordt dat deze gaan eisen dat Transdev of Veolia bepaalde bedrijven gaat afstoten. Dit zal wellicht het geval zijn in Nederland, waar de combinatie een te grote machtspositie zou verwerven. Zowel Connexxion (Transdev) als Veolia Transport maken immers deel uit van de gigant.

Lees meer over

Terug naar boven