Eerste Exqui.City voor Malmö

Test & techniek | Van Hool heeft een eerste Exqui.City geleverd aan Nobina. De komende weken zullen in totaal 15 exemplaren van deze hybride trambussen, via Zeebrugge, naar Malmö verscheept worden.

In het najaar van 2012 sloot Van Hool een contract af met Nobina, de grootste personenvervoersmaatschappij in Scandinavië, voor de levering van 15 hybride Exqui.City’s die vanaf juni 2014 in Malmö in opdracht van Skånetrafiken zullen ingezet worden.

Van Hool was de eerste constructeur die in Scandinavië een contract binnen haalde voor dit type voertuig, dat ook wel eens “trambus” genoemd wordt. De hybride ‘Exqui.City design Malmö’ is een dubbel-geleed voertuig van 24m lang dat elektrisch aangedreven wordt, waarbij de elektriciteit opgewekt wordt door een generator gekoppeld aan een Euro 6 biogasmotor.

De eerste Exqui.City voor Malmö. © Van Hool.

Recent werden bovendien bestellingen genoteerd voor Martinique (Frankrijk) en Bergen (Noorwegen). In de tweede helft van 2015 zullen 14 hybride (diesel-elektrisch) voertuigen naar Martinique op de Franse Antillen verscheept worden. In dit Franse overzeese gebied zullen de trambussen ingezet worden tussen Fort-de-France (de hoofdstad) en Le Lamentin, een traject van 12,8 km.

Net zoals in Metz, Frankrijk, waar sedert oktober van afgelopen jaar zo’n 27 Exqui.City’s dagelijks de dienst uit maken, zal het voertuig, het volledige traject, op een eigen bedding rijden. In Bergen (Noorwegen) heeft men geopteerd voor 2 exemplaren van de Exqui.City. Het betreft de 24m lange hybride versie op biogas en elektrisch aangedreven die in de tweede helft van dit jaar in dienst zal treden.

Lees meer over

Terug naar boven