MIVB kiest voor Mercedes-Benz

De MIVB bestelt 172 dieselbussen bij Mercedes-Benz. Het gaat om 79 gelede en 93 standaardbussen van het type Citaro.

"De nieuwe bussen zijn nodig om een honderdtal oude bussen te vervangen en de stijging van het aantal klanten te kunnen opvangen. Ze zullen toelaten om de frequenties op bepaalde lijnen te verhogen, wat ook het comfort van de reizigers ten goede komt."

De MIVB kiest voor de Mercedes Citaro omdat die het beste scoorde op vlak van de zogenaamde ‘total cost of ownership’. Deze parameter omvat de totale kost van een bus over zijn hele levensduur. Het gaat onder meer om de aankoopprijs, het onderhoud, het verbruik en de restwaarde. Daarnaast scoort de bus uitstekend op vlak van verbruik, milieuprestaties - alle bussen zullen met een Euro 6 motor uitgerust zijn - en technische kwaliteit.

Mercedes begint reeds in oktober met de productie van de 79 gelede bussen. Zij worden geleverd van december 2013 tot augustus 2014. De productie van de 93 standaardbussen gaat in november 2013 van start. De eerste levering is voorzien in maart 2014.

De uitrusting van zowel de standaard- als de gelede bussen blijft grotendeels dezelfde als bij de meest recente voertuigen van de MIVB. Zo zullen de nieuwe bussen toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers. Nieuw is dat de bestemmingsaanduiders aan de buitenkant van de bussen allemaal in kleur zullen zijn. Op de aanduider achteraan zal je nu naast het lijnnummer ook de bestemming kunnen lezen.

Bij Van Hool zijn de vakbonden ontgoocheld. Van Hool grijpt dit jaar nu al voor de tweede keer naast een belangrijke bestelling nadat De Lijn enkele maanden terug een megaorder bij het Italiaanse Iveco Bus plaatste. Wat dit voor de tewerkstelling in Koningshooikt zal betekenen, is nog koffiedik kijken.

Lees meer over

Terug naar boven