Naar een fusie tussen Veolia en Transdev?

Het blijft momenteel oorverdovend stil rond de gesprekken die de Caisse des Dépôts , de grootste aandeelhouder van Transdev, en Veolia Transport voeren rond de creatie van een nieuwe transportgigant.

We schrijven eind juli als het investeringscomité van de CDC Veolia Transport verkiest om de 25,6 procent aandelen die de RATP (het Parijse openbaar vervoerbedrijf) nu nog in Transdev bezit over te kopen. Keolis had een ook een zeer interessant bod uitgebracht maar werd niet weerhouden. De aandelen van de nieuwe vervoersgigant zullen voor de helft in bezit zijn van de CDC, die nu nog 69,6% van Transdev bezit, de andere helft komt in bezit van Veolia.

Wellicht zullen in een aantal landen vragen rijzen bij deze fusie. In Nederland zijn beide groepen werkzaam. Daar heeft Transdev het meederheidsaandeel in Connexxion, terwijl Veolia onder eigen naam ook werkzaam is. Als het tot een fusie komt, zullen wellicht bepaalde afdelingen afgestoten of verkocht moeten worden omdat de groep anders een te groot marktaandeel in handen zou hebben. Dit zou dan wel eens in het voordeel spelen van andere spelers zoals Arriva of Qbuzz.

Ook in Frankrijk en Duitsland zal een dergelijk scenario wellicht toegepast moeten worden. In Frankrijk ziet de Groupement des autorité responsables de transport (Gart) een verschraling in de concurrentie tussen de diverse spelers met het oog op nieuwe aanbestedingen. Ook de kleinere busondernemers zien de fusie niet echt zitten, omdat een grotere groep het spel nog harder kan gaan spelen.

Lees meer over

Terug naar boven