Rondrit in het Hageland

Op een mistige 16 november organiseerden Bus & Car Patrimoine en NostalBus een rondrit in het Hageland.

De twee bussen van dienst zijn afkomstig van exploitant P. Van Mullem uit Boutersem. De Van Hool A120P 968128 dateert uit 1987 en werd nadien door Pajot Tours gekocht. De 330851 is een Mercedes-Benz O 405 uit 1999. In totaal kocht het bedrijf er 18 stuks tussen 1990 en 2000.

P. Van Mullem rijdt al jaren op de lijn 10 tussen Aarschot, Sint-Agatha-Rode en Leuven. Het bedrijf nam de lijn midden jaren 1970 over van Van den Panhuyzen. De 968128 met op de achtergrond de Sint-Mauruskerk van Holsbeek.

Vanaf midden mei 1998 reden twee zogenaamde « Landelijke bussen » in het Hageland rond. Deze verbonden Budingen met de omliggende gemeenten. In Budingen was er aansluiting met de lijnen naar Tienen, Diest en Sint-Truiden.

Op de stelplaats van Tielt-Winge komt de 330851 ons vervoegen. Deze stelplaats zal binnenkort volledig gemoderniseerd worden. Het oude stelplaatsgebouw - op de achtergrond - zal hierbij helaas gesloopt worden.

We stoppen aan Kiezegem Kapelleke en filmen lijn 390, die Tienen via Tielt-Winge met Aarschot verbindt.

Na een stop aan het station van Diest volgen we lijn 22 (Diest-Budingen-Tienen). Eerste halte is Halen. Rechts het oorlogsmonument.

De voormalige schoollijnen hadden geen lijnnummer, maar werden op deze manier aangeduid. Loksbergen Kerk.

Het industrieterrein van Tienen wordt door enkele lijnen bediend, die de tijden van de shiftwissels volgen. Lijn start in Halen. Intussen bevinden we ons in de Diestsestraat te Kortenaken.

We stoppen ook even aan de garage van P. Van Mullem te Budingen. De nabijgelegen halte is de overstap tussen lijnen 22 en 23. Eén van de jongste aanwinsten van het bedrijf - een MAN Lion's City - werd even uitgehaald.

Vanuit Zoutleeuw vertrekken enkele schoollijnen, waarvan 562 richting Waasmont (nabij Landen) gaat. We stoppen nabij het voormalige tramsstation van Orsmaal. Hier takte de buurtlijn komende uit Geldenaken en Ezemaal aan op de lijn tussen Tienen, Grimde, Orsmaal en Sint-Truiden.

Op het Tiense busstation poseren beide bussen even samen. Lijn 142a behoort sinds december 2005 ook al tot het verleden. Ze werd toen in de 360-bundel opgedeeld.

Wie Hoegaarden zegt... zegt Hoegaarden. We passeren de gekende brouwerij.

We springen even de taal- en provinciegrens over. We bevinden ons nabij het voormalige station van Zétrud-Lumay. Spoorlijn 142 verbond Geldenaken via Ramillies met Namen. Het maakte samen met lijn 148 (Gembloux-Ramillies-Landen) deel uit van het zogenaamde « Kruis van de Haspengouw ».

Eindigen doen we nabij de Leuvense Kleine Gevangenis in de Maria-Theresiastraat met deze stemmige avondfoto.

Terug naar boven