Rondrit Luxemburg

Op 26 april organiseerde Patrimoine Bus & Car een rondrit met twee aparte bustypes in de provincie Luxemburg.

Enerzijds de Mercedes-Benz O 408 563247 van Transports Penning uit Saint-Vincent. Deze werd samen met zijn tweelingbroer 563248 in 1995 aangekocht voor de nieuwe grensoverschrijdende lijnen 91 en 92 naar Colmar-Berg.

Anderzijds de Poncelet Frères 601106, die je gerust als een uniek stuk mag omschrijven. In 1998 bouwde de Braziliaanse constructeur Marcopolo een carrosserie op een Scania chassis voor deze kleine exploitant uit Ortho. Binnenkort wordt deze bus door een nieuwe Van Hool vervangen. Hoog tijd voor een waardig afscheid.

Nabij het station van Libramont maken we eerst 'n parallel met drie Mercedes-Benz modellen: een O 405, een O 408 en een O 404.

Als lijn 27/2 (Libramont-Neufchâteau) gaat het richting Verlaine.

Bombois, Chaussée de Martelange. Vanaf de jaren 1960 exploiteert Léonce Simon uit Ethe verschillende diensten vanuit Luxemburg naar de Good Year-fabriek te Colmar Berg. Deze diensten worden in juli 1994 door Penning overgenomen. Uiteindelijk blijven er twee lijnen over, die op 1 juli 1995 door de TEC overgenomen worden, en waarbij Penning als exploitant aangeduid wordt. Lijn 92 had Neufchâteau als vertrekpunt.

Léglise, Rue des Ecoliers. Lijn 54/9 is één van de scholierenlijnen die Habay als vertrekpunt heeft.

Habay-la-Neuve, Place Nothomb. Lijn 91 is de andere lijn - deze keer vanuit Florenville - richting Colmar-Berg die door de TEC in juli 1995 van Transports Penning overnam. Deze lijnen volgden de uren van de shiften in de Good Year-fabriek.

Martelange, Rue de Bigonville. Hier kwam lijn 92 België binnengereden.

Wegen dragen in deze streek soms gewoon de naam van het gehucht waar ze naartoe leiden. Dit is het ook het geval met Mièrchamps. Poncelet Frères rijdt op enkele lijnen die La Roche als vertrekpunt hebben. Lijn 59 heeft Tenneville als bestemming.

Mièrchamps eglise.

Marcouray, Rue de la Résistance. Poncelet rijdt ook op schoollijnen 13/3 en 13/5.

Laidprangeleux. We bevinden ons intussen op lijn 55 (La Roche-Manhay)

Poncelet Frères heeft ook nog een Berkhof ST2000NL rijden. Als toemaatje werd een kort stukje lijn 49 (La Roche-Ortho) met deze bus uitgevoerd. We zien de bus hier in Cens.

Met dank aan Patrimoine Bus & Car, Transports Penning, Poncelet Frères en de chauffeurs van dienst.

Terug naar boven