Van Hool stelt de Exqui.City voor

Op het UITP congres te Dubai stelde Van Hool vorige week zijn Multi Propulsion Platform voor dat als basis dient voor voertuigen die gebruikt kunnen worden in systemen van hoogwaardig openbaar vervoer (BRT of BHNS). Het concept werd Exqui.City gedoopt.

Multi Propulsion betekent dat het  voertuig uitgerust kan worden als trolley, dieselelektrische hybride, brandstofcel hybride of zuivere elektrische aandrijving. De ExquiCity wordt aangeboden als gelede of als dubbelgelede bus.

Volgend jaar kunnen we trolleyversie in het Italiaanse Parma bewonderen.

Met dit model sprint Van Hool op de kar van constructeurs die al langer (Irisbus met zijn Créalis) of recent (denken we aan Solaris) oplossingen aanbieden voor vervoerders die een hoogwaardig openbaar vervoersysteem willen aanbieden. De Exqui.City combineert de flexibiliteit van een bus met de efficiëntie van een tram.

De dubbelgelede versie van de Exquicity

ExquiCity trolleybus

Het design moet het model van gewone bussen onderscheiden. De globale vorm met de aerodynamische front- en rugpartij geeft het voertuig het karakter van een snelle transportmodus. De doorlopende lijnen en de ingewerkte wielen benadrukken de eenheid van het voertuig. Het spitstoelopende front en de rug leggen, naast de lage aerodynamische waarden, ook het accent op vlot en flexibel rij- en manoeuvreergedrag, met aandacht voor de veiligheid van de passagiers en de andere weggebruikers.

De designlook van de buitenkant wordt ook doorgetrokken naar het interieur. Van Hool slaagde erin om een kwaliteitsaccent te leggen door eenvoud en respect voor het detail. De ontwerpers hebben gekozen voor een voertuiglay-out met doorlopende lijnen zonder veel onderbrekingen. De zachte verlichting en vernieuwende climatisatie verhogen het comfort.

Op het congres deelde Van Hool al mee dat TEP, het openbaar vervoerbedrijf van Parma (Italië) negen Exquicity gelede hybride trolleybussen bestelde, die in de loop van 2012 worden. Deze week raakte ook bekend dat de TCRM (Metz) 26 hybride dubbelgelede ExquiCity besteld heeft, die in de loop van 2013 op twee nieuwe HOV-lijnen ingezet gaan worden.

Terug naar boven