Van Hool AU138

Kort na de voorstelling van de A120 begint Van Hool met het uitwerken van een nieuw concept. Bij de ontwikkeling van een nieuwe gelede bus werd de motor op de vloer geplaatst, tussen de beide assen. Hetzelfde principe zou ook toegepast worden bij de ontwikkeling van een nieuwe midibus. Deze werd in de loop van 1980 voorgesteld en zou de naam AU 138 meekrijgen. De motor was van het type MAN, er kon ook voor Cummins of Renault gekozen worden.

NMVB 5557 - Hasselt. © M. Reps.

NMVB 5557

De kop van het nieuwe model werd van de Alizée geleend, die twee jaar eerder voorgesteld werd. Langzij en langs de achterkant zien we al elementen in het design terug die we later bij de AM500 en A508 gaan terugvinden.

Het model kende een groot succes in Frankrijk. Het was er de opvolger voor de Van Hool 314/3, een midibus (met hoge vloer) die er tussen 1974 en 1976 verkocht werd. In eigen land werden er slechts drie stuks verkocht aan de Buurtspoorwegen. Ze kwamen samen met een reeks midibussen van Jonckheere in Brugge te rijden als reeks 5556-5558. Nadien werden ze door De Lijn overgenomen. In tegenstelling tot de Franse exemplaren hadden deze drie bussen drie deuren.

Lees meer over

Terug naar boven