Verviers: afscheid van de Van Hool A120

In 1990 koopt het toenmalige stadsvervoerbedrijf van Verviers - de STIV - een tweede reeks van tien Van Hool A120 aan. Ze krijgen de nummers 80-89 en worden in een nieuwe livrei geleverd. Net als de eerste reeks zijn er drie zijdeuren voorzien, waarbij de laatste uitstapdeur iets smaller uitgewerkt is. In 1991 neemt de TEC Luik-Verviers de reeks over, en hernummert ze als 380-389. Stilaan komen ze aan het eind van hun carrière. Tijd voor een afscheid.

In de Rue Tiniheid filmen we lijn 705. De voormalige nummers van de stadsdienst werden in juli 2006 in de 700-reeks genummerd. Onze bus wordt door een Renault-EMI R312 voorbijgestoken.

We bevinden ons nog steeds in dezelfde Rue Tiniheid. Lijn 705 verbindt Stembert, via Mangombroux met het centrum van Verviers en de wijk Ottomont.

We bevinden ons nu op het eindpunt van lijn 708 (Ningloheid-Andrimont) op de zuidelijke terminus op de Avenue de Ningloheid. Achter ons ligt een kerkhof.

Net voor we in het centrum van Lambermont aankomen, rijden we door de Avenue des Villas. Lijn 707 start vanuit de Place Sommeleville en rijdt via het stadscentrum naar Lambermont, Wegnez en Pepinster.

Lijn 707 bedient ook de fabriek van Delacre in de Rue de Wegnez.

Het eindpunt van lijnen 701 en 707 is de halte Athénée in Pepinster.

Aan deze halte komt ook lijn 188 (Pepinster-Trooz) voorbij. Deze lijn ontstond toen verschillende variantes van de lijn 388 (Verviers-Pepinster-Spa) een eigen nummer kregen. Exploitant van dienst is Autobus Gohy uit Theux.

Vanuit Pepinster rijden we terug naar de stelplaats van Stembert. Nadat we er enkele andere bussen uit de reeks op de gevoelige plaat gezet hebben, ruilen we onze 380 voor bus 389. We stoppen even in het centrum van Bilstain waar we schoollijn 716 (Bilstain-Welkenraedt) filmen.

Als afsluiter van de dag poseren we bus 389 nabij het nieuwe Outlet Center, dat met lijn 704 een verbinding richting Centraal station en stadscentrum heeft.

Met dank aan de stelplaats Stembert van de TEC Luik-Verviers en de organisatoren.

Terug naar boven