Vijftig jaar lijn 43

Op zaterdag 16 maart werd het vijftigjarig bestaan van de Brusselse buslijn 43 gevierd. Het Trammuseum haalde voor deze gelegenheid vijf van haar vintage bussen van stal.

De lijn, die nu een bijna een volledige cirkel vormt tussen de sterrenwacht van Ukkel en de Kauwberg, ontstond half augustus 1933 als lijn J tussen Kalevoet en St-Job. Ze werd door de Autobus Bruxellois uitgebaat. Maar een klein jaar later - we schrijven 1 mei 1934 - verbreekt het Ukkelse gemeentebestuur het contract met de AB en geeft ze de exploitatie aan een zekere Saint-Jean. Tegelijk wordt de lijn tot aan Diesdelle verlengd.

Van Hool-FIAT 8441 onder het viaduct van lijn 124 nabij Ukkel-Kalevoet.

In 1947 nemen de gebroeders Carrette de exploitatie van Saint-Jean over. De lijn - en het pachtcontract - worden in 1955 door de nieuwbakken MIVB overgenomen.

De Brossel A98 DAR / Van Hool met de sterrenwacht op de achtergrond.

8149

Op 18 maart 1963 begint de MIVB de lijn in eigen regie uit te baten. Vanaf 1971 wordt ook Homborch aangedaan. Bij een nethervorming wordt in 2009 de lijn langs beide kanten verlengd: richting Sterrenwacht (vanuit Kalevoet) en richting Kauwberg (vanuit Diesdelle).

Carrette Frères hadden ondermeer deze Chausson in dienst. Wie weet meer?

Chausson

Wie heeft meer informatie over de gebroeders Carrette en hun wagenpark? Wanneer hebben ze de dienst van Saint-Jean overgenomen? Contacteer ons.

Lees meer over

Terug naar boven