Winterrit NostalBus 2013

De winterrit van NostalBus bracht ons dit jaar in de Frans-West-Vlaamse grensstreek. Met een Van Hool A600 van de firma Emiel Lenoir verkenden we eerst de vroegere lijn 721 (Le Bizet-Moeskroen), om daarna te rijden op de lijnen die na 1991 door de TEC Henegouwen ontworpen werden. In de loop van 1993 werden immers de lijnen 721 en 67A (Le Touquet-Komen) hervormd als lijnen 3 (Moeskroen-Komen) en 6 (Komen-Le Touquet). Ook kregen de stadslijnen van Moeskroen een letteraanduiding.

We starten als lijn 721 op de Markt van Menen.

Daarna gaat het richting Rekkem.

Lijn 2 (Doornik-Moeskroen) heeft haar eindpunt in de wijk Petit Cornil.

Lijn M is één van stadslijnen van Moeskroen. Onze bus staat hier in de St-Pietersstraat.

Als lijn 3 draait de 464111 de Rue du Phénix op. Op de achtergrond zijn de gebouwen van de Brasserie Hollebecq zichtbaar.

Lijn P (vernoemd naar de wijk La Planche) is een andere stadslijn van Moeskroen. Deze filmen we bij het oprijden van het busstation.

Boven deze tunnel in de Sint-Achariusstraat loopt spoorlijn 75.

Dottenijs heeft twee kerktorens. Toen de oude kerk - opgericht in de 13de eeuw - in het begin van de 20e eeuw afgebroken werd, bleef de toren (links) staan. Deze wordt nu als evenementenruimte benut.

De meeste ritten van lijn 2 rijden via Spiere. Met de kerk van dit dorpje op de achtergrond bolt de bus over de Scheldebrug.

In Toufflers passeren we eventjes de Frans-Belgische grens. Het oorlogsmonument op de achtergrond staat op Frans grondgebied.

Ook in Templeuve houden we eventjes halt. Hier waren we in november 2005 al te gast.

De Pont de Fer, met op de achtergrond de vijf torens van de Doornikse kathedraal.

Eindigen doen we op het Doornikse busstation. Daarna gaat het richting Leuze, voor een bezoek aan Mahy Mobiles.

Lees meer over

Terug naar boven