Winterrit NostalBus 2016: Antwerpen en de LEZ

De jaarlijkse winterrit bracht ons langs enkele verpachte lijnen in en om Antwerpen. Waarom deze stad? Het stadsbestuur voert op 1 februari 2017 een lage emissiezone in.

Concreet betekent dit dat bij dieselvoertuigen, enkel wagens die voldoen aan de euro 4-norm of hoger, het stadscentrum nog vrij binnen mogen. Voor oldtimers zijn momenteel geen uitzonderingen voldoen. Tijd dus voor een afscheid aan het centrum van de Koekenstad.

De NostalBus 106118 en 270139 worden voor de gelegenheid vermomd tot de Kruger 157123 en de Ch. Mattheesen 103119. We starten de rit aan het station van Berchem. Van daaruit snellen we naar de Franklin Rooseveltplaats. Hoewel diverse streeklijnen werden ingekort, is het plein nog steeds een belangrijk vertrekpunt. In het kader van de werken aan de noorderleien, wordt ook de Rooseveltplaats vanaf juni 2018 volledig heringericht.

We stoppen aan het Antwerpse stadspark.

Vanaf het stadspark trekken we naar het Zuid. Aan de Leopold de Waelplaats vinden we het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, dat achter hekken op de heropening in 2018 wacht. Beide bussen ontmoeten elkaar hier voor het eerst vandaag.

Volgende halte: Harmonie. We rijden de Mechelsesteenweg.

Tijd om de Mattheesenbus terug te ontmoeten, en welke plek is daarvoor beter geschikt van het VlaTAM? We kunnen er onze twee A120P naast het exemplaar uit de collectie van het museum plaatsen, de voormalige Marcel Cars 112105.

Via de historische gevels in de Cogels-Osylei trekken we naar de oostrand van Antwerpen. Kruger reed indertijd ook op de lijn 42B. Op de Stenenbrug draaien we deze film voor. Op de achtergrond zien we de « Peperbus », de kenmerkende toren van de Borgerhoutse Sint-Janskerk.

We rijden de stad uit, richting Wommelgem. Op het traject van lijn 42 (Antwerpen-Herentals) houden we halt nabij de begraafplaats van Silsburg.

We gaan richting het noorden, waar we de lijnen 60 (Antwerpen-Hoogstraten) en 61 (Antwerpen-Oelegem) gaan verkennen. Deze zijn nu opgenomen in de 600-bundel. Mattheesen heeft hier altijd een hoofdrol gespeeld. We stoppen ondermeer in de Merksemsebaan te Wijnegem, waar de 103119 lijn 61 filmt.

Voor de middagpauze komen we nog even in Schoten voorbij. Lijn 60 in het lokale industriepark.

Vanuit Schoten rijden we nog even verder in noordelijke richting. In Ekeren kruisen we de E19, via de Eduard Waghemansbrug. We houden even halt voor een stop op lijn 66 (Antwerpen-Ekeren).

Via de Stella Maris school (Merksem) keren we terug naar Antwerpen. We rijden het havengebied binnen. We ontmoeten de Krugerbus opnieuw op de kasseien van de Asiadok-Oostkaai. Deze buurt krijgt onder impuls van de werken aan de Noorderlijn een nieuw elan.

We stoppen op het Damplein, waar we naast het voormalige station Antwerpen-Dam ook het Park Spoor Noord vinden. Deze plek ademt spoorgeschiedenis, die we hier met onze bus kunnen verbinden. Hier wacht een ploeg van ATV ons op. Je kan de reportage hieronder bekijken.

Laatste stop van de dag is de IJzerlaanbrug. Deze brug over het Albertkanaal gaat haar laatste maanden in. De brug wordt in 2017 volledig gesloopt in het kader van de verbreding van het kanaal. Daarnaast wordt de omgeving voorbereid op de werken voor de Oosterweelverbinding.

Tot slot trekken we met z'n allen naar het Red Star Line Museum. Ook hier is industrieel erfgoed alom tegenwoordig. Het museum behandelt het lot van de vele migranten die in de vorige eeuw hun geluk in Amerika gingen beproeven. De Belgische rederij Red Star Line bracht zo om en bij de twee miljoen passagiers naar het beloofde - Amerikaanse - land.

Met dank aan NostalBus, VlaTAM, Bert Smits en Dave Dewel.

Terug naar boven