Afscheid van de A600 2470

Deze rondrit staat in het kader van bus 2470, de bijna laaste Mohikaan uit de vroegere Buurtspoorwegreeks 2356-2470. Deze reeks, die in 1990-1991 in dienst kwam, werd nadien opgedeeld tussen enkele TEC entiteiten en De Lijn. Ze waren in alle Vlaamse provincies werkzaam. En in het kader van het Minder Hinderplan gingen er in de loop van 2004 zelfs een aantal exemplaren in huur bij enkele Antwerpse exploitanten.

Het eerste deel van de dag brengt ons ten noorden en westen van Gent. Langs de Brugsevaart te Mariakerke stoppen we even om lijn 678 (Gent-Waarschoot) te filmen.

Een kiekje op de stelplaats van Zomergem, die binnenkort verlaten wordt.

Via Merendree en Landegem komen we terecht in Nevele, waar we ook de stelplaats even bezoeken. We filmen hier lijn 706 (Gent-Tielt).

Te Astene (nabij Deinze) stoppen we eventjes aan het voederbedrijf Quartes. Hier kwam vroeger lijn 75b voorbij (nu lijn 77).

Via het oude traject van lijn 255 (Deinze-Nazareth-Eke) rijden we naar Nazareth, waar we inpikken op het traject van lijn 256 (Gent-Oudenaarde). We stoppen even in de Boeregemstraat te Lozer.

We rijden verder via lijn 709, die we volgen van Kruishoutem tot Oudenaarde.

Na de middagpauze steken we terug van wal. Vanuit Oudenaarde volgen we lijn 710 naar Brakel en Geraardsbergen. We stoppen en eerste keer in de Holleweg, één van de vele kasseiwegen die de Vlaamse Ardennen nog rijk zijn.

Mater.

Ook in het landelijke Deftinge lassen we nog een stop in.

We rijden verder naar Geraardsbergen. Net voor het station is er een brug over de spoorweg. Hier takken we aan op lijn 703 (Gent-Herzele-Geraardsbergen).

Sint-Lievens-Esse was vroeger eindpunt van beperkte ritten van lijn 703. Het pleintje nabij de kerk diende als keerpunt, wat we met deze foto illustreren.

We pikken even in op lijn 701 (Zottegem-Wetteren). Via Oombergen komen we terecht in Sint-Lievens-Houtem, waar we onze bus voor het gemeentehuis plaatsen.

We verlaten lijn 703 voor lijn 696 (Gent-Merelbeke-Baaigem). We maken een vlugge stop op de Hundelgemsestenweg.

Als afsluiter brachten we nog een bezoek aan de oude stelplaats van Merelbeke, die in 1998 gesloten werd. Het gebouw is een beschermd monument.

Bus 2470 zal na zijn pensionering bij De Lijn trouwens opgenomen worden in de collectie van META.

Terug naar boven