Het werktuig van de chauffeur vanaf de late jaren 1950.

De Almex

Tot de jaren vijftig bestond er bij de Buurtspoorwegen een wirwar aan soorten tickets. Na de Tweede Wereldoorlog probeert de maatschappij een ideaal systeem te vinden. Het moet eenvoudig toepasbaar zijn, niet veel kosten, fraude tegengaan en duidelijke gegevens over de verkoop verstrekken.

Op de nieuwe biljetten zou enkel de opstapsectie nog vermeld worden, en het aantal betaalde secties. Natuurlijk moeten controleurs dan een grondige kennis van het lokale net bezitten.

Sinds het invoeren van de "one man car" exploitatie werd gezocht naar een simpele ticketverdeler, zodat de chauffeur-ontvanger niet veel tijd zou verliezen met de verkoop.

De maatschappij test verschillende systemen uit. Na enkele maanden valt de keuze in 1955 op de ticketverdeler van het Zweedse merk Almex.

Hoe moet je nu zo'n ticket lezen?

Bekijk de handleiding van een Almex-toestel. Het eerste nummer duidt eventueel het ritnummer of het uur van uitgifte aan, het Romeinse cijfer dat volgt is de maand, gevolgd door de aanduiding van de dag. Het laatste cijfer (rechts) is een controlecijfer dat het nummer van de Almex aangeeft.

Op het toestel zijn er enkele rijen "toetsen" zichtbaar. Twee rijen toetsen gaan van 0 tot 9 en geworden gebruikt voor de eenheden en tientallen, de laatste dient voor de halve frankjes.

Een speciale rij toetsen geeft het soort tarief aan. Een horizontale streep geeft vol tarief aan. Daarnaast kan je 25 (25%), 50 of 75 (% korting) weergeven, I (invaliden), S (supplement), T (boete), B (bagage) en M (goederen) tickets afleveren.

Aan de rechterkant van de machine, nabij de hendel, zijn vier tellers zichtbaar. De eerste (I) geeft de decimalen aan, gevolgd door de eenheden (II) en tientallen (III) franken. De vierde teller (IV) geeft het aantal afgeleverde tickets weer. Op die manier kan de boekhouding eenvoudig bijgehouden worden: de chauffeur hoeft enkel bij de aanvang en einde van zijn dienst de tellers te noteren.

Ook weekabonnementen werden met de Almex afgeleverd.

Het toestel zou het zonetarief en de regionalisatie nog met een paar jaar overleven. Zowel De Lijn als de TEC kozen nadien voor de Prodatatoestellen, die binnenkort ook terug geschiedenis zijn.

Lees meer over

Dit kan je ook interesseren

Terug naar boven