Het staatsieportret van de eerste Van Hool AG280 voor de STIL.

De eerste gelede bussen

Belgische bedrijven sprongen pas laat op de kar van de gelede bus. Zo namen de Gelderse Tramwegen (Nederland) al in 1956 en eerste gelede bus in dienst! Bij ons was het wachten tot 1981.

We schrijven eind jaren 1970. In Luik zitten enkele lijnen ver aan hun saturatieniveau. Overvolle bussen zijn schering en inslag. Daar wil de STIL iets aan doen. In 1978 denkt het bedrijf voor het eerst aan de gelede bus. Ondertussen zaten ook de Buurtspoorwegen met hetzelfde probleem. Daarom geven ze Van Hool opdracht om een gelede bus te ontwerpen.

In tegenstelling tot veel buitenlandse merken besluit Van Hool om de motor in het eerste deel te plaatsen, die de aanhanger voorttrekt. Een eerste prototype rolt in 1979 van de band. Het model krijgt de naam AG280 mee. Door de plaatsing van de motor onder de vloer - tussen de assen - kan over de volledige lengte van de bus een vlakke vloer bekomen worden.

De STIL bestellen er eind 1979 drie stuks van, gevolgd door de Buurtspoorwegen die er meteen 56 bestellen. De Luikse exemplaren - 701-703 genummerd - worden in de loop van mei 1981 geleverd. Ze worden ingezet op de drukke lijn 1 tussen het station, het centrum en de Place Coronmeuse. De reeks voor de Buurtspoorwegen - 5740-5796 - komt tussen juni en december 1981 in dienst in de groepen Brabant, Henegouwen, Oost-Vlaanderen en Luik. Ze worden er ingezet op de drukke lijnen richting Brussel, Bergen, Antwerpen en Luik.

De 5741 begon zijn carrière in de stelplaats van Grimbergen.

AG280

De daaropvolgende jaren zou de gelede bus stilaan zijn plaats in het openbaar vervoer opeisen. Ging het in 1981 nog om een verwaarloosbaar percentage in de parken van bedrijven, dan neemt hij nu een stevige plaats in.

Terug naar boven