Aan Gent Zuid staat G1 klaar voor vertrek richting Merelbeke. © L. Clessens.

De gyrobus

Op maandag 11 september 1956 wordt de gyrobuslijn tussen Gent Zuid en Merelbeke ingereden. Drie gyrobussen van de Zwiterse constructeur Oerlikon worden ingezet.

De gyrobus is een elektrisch aangedreven bus die vanaf de jaren 1940 door Oerlikon ontwikkeld werd. De elektriciteit is afkomstig van een generator die wordt aangedreven door een vliegwiel in de bus. Bij de laadpalen klapt de stroomafnemer (drie stangen) uit. Met de afgenomen stroom kan het vliegwiel op snelheid gebracht worden. De elektromotor fungeert als generator, aangedreven door het vliegwiel. De hiermee opgewekte elektriciteit drijft een tweede motor aan die de assen aandrijft.

In normale omstandigheden kan de gyrobus een afstand van zes kilometer overbruggen. Maar veiligheidshalve had men op het traject elke twee kilometer een laadpaal langs beide kanten van de weg gezet.

In theorie zag het er mooi uit, maar de praktijk oordeelde anders. Vaak konden de laadmasten niet tijdig bereikt worden door het te drukke verkeer. Hobbelige kasseien leidden tot een destabilisatie van het vliegwiel en andere defecten.

Wanneer in 1959 de drie bussen tegelijk in panne staan, besluiten de Buurtspoorwegen de proef voorlopig stil te leggen. In de plaats kwamen gewone dieselbussen op de lijn te rijden.

Terug naar boven