Op de voorstelling van de nieuwe busreeksen zien we een Van Hool AG280/4 en een Volvo B10MA/Jonckheere TransCity staan.

Een nieuwe livrei voor de Buurtspoorwegen

In de loop van 1987 beslissen de Buurtspoorwegen om enkele nieuwe reeksen bussen te bestellen. Tegelijk groeien de plannen om de livrei te vernieuwen.

Aan de bestelling van 55 gelede bussen en 25 midibussen breidt de raad van bestuur van de NMVB in december 1987 een vervolg met de bestelling van 95 extra bussen. Deze gaan de reeksen 2234-2329 vormen.

Op de schetsen voor de nieuwe gelede bussen - die door Jonckheere en Van Hool gebouwd worden - is de nieuwe kleurstelling al te zien. Het tot dan toe overheersende oranje en crème wordt verdrongen door wit. Wel blijven de schortplaten in het oranje behouden. Het wit wordt doorbroken door blauwe lijnen, vijf stuks die alsmaar breder - of smaller zo je wil - worden. Op de zijflanken en achteraan is de tekst "Buurtspoorwegen" of "Les Vicinaux" in oranje drukletters te vinden. Enkel bus 2184 - een Van Hool AG280/4-DAF - zou nog in de oude oranje livrei geleverd worden. Vanaf de 2185 is de nieuwe kleurstelling de standaard.

Eén van de Mechelbussen was deze 5083. © M. Reps

Mechelbus

Enkele bussen krijgen echter een variatie op de nieuwe livrei. Als eerste zijn een aantal Van Hool AU124-Cummins uit Mechelen aan de beurt. Daar wordt op 29 mei 1988 het nieuwe stadsnet onder de naam « Mechelbus » ingereden. Twaalf bussen krijgen de nieuwe livrei. Net als de nieuwe bussen overheerst het wit. Maar de voor- en achterzijde worden volledig in het oranje gebracht, geflankeerd door de blauwe lijnen. Op de zijflanken zien we een gestileerde voorstelling van de Mechelse skyline verschijnen.

Daarna zal deze speciale livrei ook toegepast worden op het vernieuwde stadsnet van Doornik. Hier krijgen enkele Van Hool A120 de nieuwe kleurstelling, samen met de gestileerde voorstelling van het Belfort en de torens van de kathedraal.

Bus 2212 op het stationsplein te Ath

Bus Athois

Alle LAG Atlantic busjes uit de reeks 2209-2233 krijgen ook deze variant aangemeten. Enkele busjes worden vanaf 1989 ingezet op het nieuwe kleine stadsnet van Ath. Deze krijgen naar analogie met Mechelen en Doornik ook stadsbeelden op de zijflanken, samen met de vermelding « Bus Athois ».

Lees meer over

Dit kan je ook interesseren

Terug naar boven