Clovis Anselin

Clovis Anselin – geboren in Ellezelles in 1902 – woont begin jaren 1930 in Waasten. Vanaf 2 september 1931 baat hij een lijn uit tussen Komen en Poperinge, via Waasten, Ploegsteert, Nieuwkerke, Kemmel, Loker, Westouter en Reningelst. Kort daarna vraagt hij bij de West-Vlaamse deputatie een gunning voor deze lijn aan.

Met een KB van 3 april 1932 heeft hij de vergunning op zak. Ze is vijf jaar geldig en stipuleert ook dat hij geen beperkte ritten tussen Poperinge en Nieuwkerke mag organiseren. Aan de NMBS en NMVB moet hij een concurrentievergoeding van respectievelijk 2,5 en 1,5% afdragen.

Vanaf 1935 (KB 24.12.1934, geldig tot 3 april 1937) mag Anselin in mei, juni en juli ook via de Rode- en Zwarteberg (Westouter) rijden.

De dienstregeling van de lijn Poperinge-Komen vanaf 2 september 1931

dienstregeling

Tijdens deze jaren is er steevast een conflict met Capelle & Bossaert uit Nieuwkerke, uitbaters van de lijn Nieuwkerke-Poperinge. Anselin verwijt hen net voor de doortocht van zijn bussen te rijden, om zo klanten af te snoepen. Op het vak Komen-Waasten krijgt hij tussen juli en december 1935 kort concurrentie van Jean Cousin (die een dienst Komen-Wijtschate-Kemmel uitbaat).

Nog in 1935 start Anselin - zonder gunning - op 14 augustus een lijn Herseaux-De Panne, bestemd voor seizoenvervoer van Franse toeristen richting kust. Op 30 augustus krijgt hij per ministerieel besluit een voorlopige toelating voor, waarbij hij zijn reisweg via Roeselare en Diksmuide (ipv Ieper) richting Veurne moet omleggen.

In 1936 (KB 28.12) wordt de NMBS aangesteld als uitbater voor de seizoenlijn Herseaux-De Panne (via Moeskroen, Menen, Ieper en Veurne). Wellicht is Anselin pachter.

Begin 1937 (KB 25.01) wordt Anselin van zijn rechten op de lijn Komen-Poperinge vervallen verklaard. Volgens de deputatie werd de dienst te onregelmatig uitgebaat, waardoor aansluitingen niet gehaald werden of de bus soms gewoon niet kwam opdagen. Hierdoor kwam ook de postbedeling in het gedrang: Anselins bus nam ook de poststukken voor Mesen en Wijtschate mee vanuit Komen.

Op 30 september 1938 wordt Anselin ook de lijn Herseaux-De Panne afgenomen. Deze wordt daarna uitgebaat door de firma Kosmos Toerisme te Ieper (Deceuninck & Verstraete).

Ondertussen is Anselin al naar Moeskroen, later naar Ronse verhuisd.

Bronnen:

  • De Volder, D. (1982). Geschiedkundig overzicht van het openbaar vervoer vanaf 1919 tot 1939 in de streek van Diksmuide, Ieper, Poperinge, Roeselare en Tielt. Brugge: eigen beheer.
  • PA West-Vlaanderen: 1e afdeling, 947G (Westouter-Waasten)
  • PA West-Vlaanderen: 1e afdeling, 960G (Herseaux-De Panne).
  • PA West-Vlaanderen: 1e afdeling, 1018Z (Komen-Poperinge)
Terug naar boven